A szeretet útja

EGYSÉGBEN ÖNMAGADDAL
INSPIRÁCIÓ       ÖNISMERET      FEJLŐDÉS       TUDATOSSÁG       TISZTULÁS        SZERETET       BÉKE       EGYSÉG

A szeretet útja / Inspirációk

Aktuális blog bejegyzések:
Címkék
No tags yet.

8+1 TIPP, HOGYAN VÁLASSZ COACH KÉPZÉST


A coaching egyre népszerűbb hazánkban, így a coach képzések között is lehet már bőven válogatni. Nem mindegy azonban, hogy hol tanuljuk meg a szakma fortélyait, mert egy rossz élmény, képzési folyamat el is veheti a kedvünket a szakmától. Érdemes ezért jó alaposan körbenézni, megfontoltan választani, hogy inspiráló környezetben tanuljuk meg a coaching alapjait! Mutatunk 8+1 tippet, ami segíthet Neked eligazodni és a helyes döntést meghozni.

1. Szemléletmód

A coaching nem csak egy szakma, hanem szemléletmód is. Coachként megértően, figyelemmel és segítő szándékkal vagyunk a klienseink felé, de ez nem egy szerep, hanem szemléletmód is. Olyan coach képzést keress, ahol ezt a hozzáállást nem csak átadják, hanem hitelesen is képviselik. Tudd meg kik az oktatók, mit írnak magukról és ha lehet, beszélj velük telefonon vagy személyesen, mielőtt elkezdődik a képzés! Számomra is fontos oktatóként, hogy mindenkit megismerjek egy kicsit, mielőtt kezdődik a képzés.

2. Tudásanyag és az átadás módja

Ahhoz, hogy valaki sikeres legyen, az egyik legfontosabb tényező a személyisége, de ez még nem elegendő. Meg kell szerezni azokat az ismereteket, amelyek a segítő szakmára és a coachingra vonatkoznak. Fontos a keretek, a folyamat megtanulása, a kérdezéstechnika és a coachingban használt egyéb eszközök használatának elsajátítása. Ezeket leginkább saját élményű tapasztalati tanulással lehet igazán megtanulni. Olyan képzést keress, ahol körben ültök, beszélgettek, sok páros és kiscsoportos feladat van. Én ma már más formában el sem tudnám képzelni, hogy tanuljak.

3. Gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás

A coaching olyan, mint az autóvezetés, legalábbis abban az értelemben, hogy nem lehet tankönyvből megtanulni. Ezért az egyik legfontosabb ismérve egy jó coach képzésnek a gyakorlatorientáltság. Rengeteg szituációs gyakorlatot kell megcsinálnod: próbáld ki magad kliensként és segítőként, és vigyél végig egy teljes coaching folyamatot még a képzés alatt, hogy utána magabiztosan kezdhess coachként dolgozni.

4. A segítők segítője: a Szupervizor

Egy coach munkáját és tanulását a szupervízió teszi teljessé. Fontos, hogy legyenek olyan oktatók egy coach képzésen, akik szupervizorok és ezzel segítik a fejlődésed. A későbbiekben is, ha elakadsz coachként egy klienssel, fontos hogy szupervizorhoz fordulj. A szakmai személyiségünk ugyanúgy munkaeszközünk, mint egy laptop vagy autó, karban kell tartani!

5. Önismereti munka

Egy jó coach képzés nem csak szakmát, támogató közeget és barátokat ad, mélyíti az önismeretedet is. A coach képzéseimen azt tapasztalom, hogy sok pozitív változás indul el a résztvevőkben, ami megjelenik a munkájukban és a magánéletükben is.

6. Csoportlétszám

Coachingot tanulni hatékonyan csakis kis csoportban lehet, így jobban megismeritek egymást és az oktatót is. Több figyelmet kaptok, mélyül a bizalom és egy igazi támogató csoport jön létre. A közös fejlődés, tanulás, egymás segítése és a sok pozitív élmények még jobban összekovácsolnak benneteket. Saját tapasztalatból mondom, hogy jó ebben oktatóként is benne lenni.

7. Oktatók

Ahogy minden szakterületen, a coachingban is olyan szakemberektől érdemes tanulni, akiknek több éves valós tapasztalata van coachként és rendelkezik tréneri vagy pedagógusi gyakorlattal. Lehet egy szakmát jól csinálni és pocsékul átadni vagy fordítva, ezért mindkettőt fontosnak tartom. Ezen túlmenően olyan oktatókat válassz, akik jó példával járnak el, szimpatikusak számodra és akiktől tényleg szívesen tanulnál!

8. Segítség az elinduláshoz és utánkövetés

Nem elég a szakmát megtanulni, gyakorolni, a coachként való elinduláshoz is jól jön a segítség, ezért mi is figyelmet fordítunk az alapvető vállalkozási ismeretek elsajátítására és az énmárka kialakítására. A legjobb ezt még a képzés alatt elkezdeni és segítséget kérni, kapni. Természetesen utána is jó, ha nem engedik el teljesen a kezed. Én mindig követem a tanítványaim coaching munkáját és gyakran segítek nekik, ha szükségük van rá.

+ 1. Bízz a megérzéseidben!

Sosem véletlen, hogy ki milyen képzésre kerül, és kikkel lesz egy csoportban. Nézz képeket korábbi képzésekről (persze a legtöbb nem nyilvános), hallgatókról, oktatókról, olvasd el a teljes honlapot és dönts a fentiek, valamint a megérzésed alapján!

Képzéseinkről bővebben olvashatsz ITT.

#coaching #coachképzés

Minden jog fenntartva © 2015. LAURUS Fejlesztő Intézet Kft.

 + 36 30 860 4004 | bernadett@aszeretetutja.hu

Jogi nyilatkozat | Adatvédelmi nyilatkozat

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now